Ratkaisukeskeinen ajattelu- ja työtapa on maanläheinen ja myönteinen tapa kohdata erilaisia inhimillisen elämän haasteita ja pulmatilanteita niin työelämässä kuin elämässä ylipäätänsä. Ratkaisukeskeisyydelle on ominaista toiveikkuus ja muutos kohti parempaa. Olennaista on miettiä, miten asioiden halutaan olevan tulevaisuudessa ja miten monet työn ongelmat tai haasteet voidaan kääntää muutostoiveiksi.
Jos työyhteisössä esim. työntekijöiden yhteistyökyky on heikentynyt, voidaan tämä ongelma ilmaista tavoitteena toteamalla, että työyhteisön jäsenten yhteistyökykyä halutaan parantaa. Se miten ajattelemme asioista suuntaa myös toimintaamme ja sävyttää tunteitamme. Kun puhumme tavoitteesta parantaa ja kehittää yhteistyötä työyhteisössä olemme jo matkalla muutokseen ja alamme suuntautua pohtimaan ratkaisukeinoja yhteistyön kehittämiseksi. Ongelmia ei tarvitse käsitellä juurta jaksain. Ratkaisukeskeisyyden kolme ydinperiaatetta ovat:
Työnohjaus muodostuu kolmesta vaiheesta: virittäytyminen ohjaukseen, työskentelyvaihe, yhteenveto ohjauskerrasta ja suuntautuminen seuraavaan työnohjauskertaan. Työnohjauksessa käytän keskustelun lisäksi erilaisia tilanteeseen ja työnohjauksen teemoihin soveltuvia tarkoituksenmukaisia luovia menetelmiä ja tehtäviä sekä kuvia ja kysymyskortteja.
Työnohjausta (yksilö-, ryhmä-, tai työyhteisötyönohjausta) toteutan toistaiseksi asiakkaan työpaikalla tai muualla sovitussa paikassa. Usein 3-6 työnohjauskertaa auttaa ja voimaannuttaa ohjattavaa, ryhmää tai työyhteisöä.
Nyt Korona-aikana kaikki työnohjaukseni tapahtuvat toistaiseksi etänä Teams tai Zoom- neuvottelukutsuina.
Yksilötyönohjauksen kesto on 45 min.
Tilaus ja ajanvaraus yhteydenottolomakkeella tai soittamalla puh. 050 5985 955.
© Ilkka Uusitalo | Tietosuojaseloste | Palvelun toteutus: JPmedia